Nu är det sportlov för 08:orna

Jag minns ett sportlov för ungefär 47 år sedan då vi var på sportlov på Tallnästet. Det var gnistrande vitt och kallt, minus 34 grader. Vi åkte upp jag, min bror och pappa. Vi åkte upp med morbror och fru i deras gamla folka bubbla (bara att åka upp på vintern i en sådan bil är ett äventyr i sig).

Det var innan vägen var byggd så bilen parkerades vid vägen ovanför Båtvika. Vad jag minns så hade Sture Strömberg plogat på isen så det gick lätt att gå över sjön (jag var då i den åldern då man inte behövde bära någon packing).

Vi höll värmen genom att elda i järnspisen som stod i köket. När den slocknade på natten vart det kallt. På dagarna var det soligt (det var alltid soligt när man var liten) och kallt. Det gick bra att åka skidor, vi åkte över Storsjön och uppför Juvanklocken. Det var lättåkt då man hade kalhuggit och hyggesbrännt Juvanklocken några år tidigare, inga träd som stod i vägen. Det var mera som ett kalfjäll, där det bara var att åka utför.

Då vi vare sig hade radio eller TV så vart det monopolspel på kvällarna när mörkret hade lagt sig. Där satt vi och byggde hotel på Norrmalmstorg och Centrum medan vedspisen susade hemtrevligt.

Den enda uppkoppling vi hade med omvärlden på den tiden var Strömbergs telefon. Vi ringde väl hem en gång under veckan. På den tiden var Tallnäset lite mer av vildmark än det är idag, då det var ett helt företag att ta sig dit.

Kommentarer