Man kanske skulle skaffa sig en bläckfisk istället

Hör ni till dem som ständigt får telefonsamtal från olika placeringsrådgivare som vill hjälpa till med att placera era pensionspengar. De brukar fråga om jag har koll på mina pensionspengar och ifall jag vill leva som en miljonär eller uteliggare när jag går i pension. De påstår att det här med att placera pensionspengar är så svårt så att det skall man låta experter göra det åt en. Så man får erbjudandet att få hjälp alldeles gratis av en oberoende firma.

Helt gratis är det förstås inte (detta håller man tyst om) för det finns ju avgifter som skall betalas vid flytt och det finns avgifter som man får betala till fonden man placerar sina pensionspengar i. Det är dessa avgifter som de som utför ”gratistjänsterna” lever av. De förhandlar med olika aktörer på marknaden för att få så stor del som möjligt av avgifterna och det blir hos aktörerna som delar med sig generösast som rådgivarna vill att man skall placera sina pengar hos.

Det svåraste är ju inte var man skall sina pensionspengar utan vilken placeringsrådgivare man skall välja. Jag har fått samtal från 10-12 stycken som lovar guld och gröna skogar.

Andra vill att man skall komma på informationsmöten där de går igenom ekonomin och får råd om hur man skall placera sina pengar.

Jag kommer ihåg en gång i slutet på 1980 talet då jag faktiskt träffade en placeringsrådgivare. På den tiden var det ett annat skattesystem än idag. Det innebar att inkomst av arbete och inkomst av kapital beskattades lika. Dvs. avdrag för ränta kunde dras av helt mot inkomst av tjänst och inte som nu avdragsgill med 30%. På den tiden var också marginalskatten hög, upp till 100% och till och med högre ändå enligt en vissa. Min rådgivare hade upplägget att jag skulle låna och investera i aktier och optioner. Räntan på lånen kunde jag dra av och sänka min inkomstskatt med. Då jag fick lägre skatt fick jag mer pengar över till att ta mer lån och investera mera och få mera ränte avdrag. Det var som en evighetsloop där jag kunde låna och dra av räntor och låna och dra av räntor i all oändlighet. Det var som en finansiell evighetsmaskin, som kunde generera en förmögenhet. När han var klar så frågade han om jag hade några frågor och det hade jag.

-Vad händer om börsen sjunker då blir ju aktierna värda mindre och jag har skulder som är större än aktiernas värde. Hur betalar jag räntan om den stiger, för även om jag inte behöver betala skatt så måste jag ha inkomster som räcker till att betala räntan.

Då fick min rådgivare ett utbrott och skrek.

-Är man så negativ och inte vågar ta risker, då skall man köpa guld och lägga under huvudkudden. Här har jag gett dig världens chans att bli rik och ekonomisk oberoend och du är för feg för att ta den chansen.

Det var straxt innan det nya skattesystemet sattes i sjön som gjorde att det bara gick att dra av 30% av räntan. Det var ett år innan det finansiella systemet började braka samman, då riksbanken tvingades höja räntan till 500%.

Tyvärr var det en hel del människor som gick på denna bluff och som blev ruinerade. Placeringsrådgivaren är nog ekonomiskt oberoende om han inte rentav sitter i fängelse.

Så efter bläckfisken Pauls framgångar när det gällde att tippa fotbollsmatcher under fotbolls VM, undrar jag om inte det är bättre att skaffa en bläckfisk än att lyssna till dessa provisionstörstande rådgivare.

Man får inget gratis nu för tiden inte ens goda råd.

Kommentarer