Är det någon som har en bild på bogserbåten på Rivieran?

Igår var det fotboll på TV. När det är sport så brukar jag få går ner i källaren och titta. En del säger gillestuga, men eftersom våran källare är klinisk ren från furupanel så vägrar jag att kalla den för gillestuga. Men ialla fall så har fjärrkontrollen till TV:n försvunnit och då jag letade efter den så hittade jag ett gammalt fotoalbum. I det fanns det några fotografier (av dålig kvalitet) på båten som låg på stranden vid Rivieran. Rivieran är namnet på den strand som ligger i nord-sydlig riktning vid gattet innan man kommer in i Grundtjärnsfjärden. Det är där ”Post-Lasses”* stuga ligger. Där låg en gång en träbåt med en masonitöverbyggnad som användes när man flottade timmer på Storsjön. Den försvann för ungeför 20 år sedan, antagligen uppeldad (använd som ved av folk som gjorde utflykter dit på vintern).

Det är en bild på denna båt som jag efterlyser. Stugusjöån, Bredån, Kvarnbäcken och Juvanån var tillsammans med Storsjön, Juvansjön, Stugusjön och sjöar nedströms Juvanån en del av den flottled som användes för att få ner timmer från skogen ner till Ångermannaälven. Själv minns jag den stock som fram till början av sjuttiotalet som stack upp ur vattnet mitt emellan Båtvika och udden vid Tallnäset (näset där Jakobsons gård ligger). Stocken var en en rest från flotteriverksamheten liksom de timmerrännor som fanns i Stugusjöån och Kvarnbäcken. Det finns rester av kanaler i Bredån och Stugusjöån kvar som användes för att kunna flotta timmret mera ”gent” där åarna slingrade sig för mycket.

*Post-Lasse var han som körde postbussen mellan Junsele och Grundtjärn (han kan ha kört andra sträckor också). Han var en tillgång innan vägen till Tallnäset var bygg och vi åkte med tåg från Stockholm via Sollefteå och Tågsjöberg, buss till Junsele och buss vidare till Tallnäset. Sista sträckan var med båt från ”Båtvika” till Tallnäset.

Kommentarer från gamla bloggen:

Kommentarer